Μόλις πήρα καινούργιο Η/Υ. Εγκατέστησα τα Windows, το Office και ένα σωρό άλλα προγράμματα που χρησιμοποιώ καθημερινά. Έκανα και αρκετές ρυθμίσεις έτσι, ώστε το μηχάνημα να δουλεύει όπως το θέλω εγώ. Πιστεύω ότι μετά από "συντονισμένες" προσπάθειες έφερα τον υπολογιστή στα μέτρα μου και τώρα ησύχασα! Ή μήπως όχι;
Τα Windows είναι ένα αρκετά δημοφιλές περιβάλλον με πολλά πλεονεκτήματα. Έχει όμως για μένα και ένα βασικό μειονέκτημα: όσο περνάει ο καιρός το σύστημα αρχίζει να βαραίνει. Μετά από εγκαταστάσεις προγραμμάτων, ενημερώσεων συστήματος, εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού χωρίς τη θέλησή μας και... την πάροδο του χρόνου, αρχίζω να εκνευρίζομαι γιατί το σύστημα γίνεται όλο και πιο αργό. Για να μη σκεφτώ και τις περιπτώσεις όταν από ανεπιτυχείς απεγκαταστάσεις προγραμμάτων ή από άλλες ενέργειες προκύπτουν προειδοποιητικά μηνύματα ή μηνύματα σφαλμάτων, ιδίως κατά την εκκίνηση, τα οποία δύσκολα εξαφανίζονται.
Η λύση για μένα είναι η λήψη ενός αντιγράφου ολόκληρου του δίσκου συστήματος (του δίσκου, στον οποίο έχουμε εγκαταστήσει τα Windows και τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν), αμέσως μόλις φέρουμε το μηχάνημα στην κατάσταση που μας ικανοποιεί.
Μια εφαρμογή που κάνει κάτι τέτοιο είναι το DriveImageXML. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δωρεάν για ιδιωτική χρήση και ειδικεύεται με επιτυχία στη δημιουργία ακριβούς αντιγράφου ενός δίσκου. Κατά κάποιο τρόπο "φωτογραφίζει" έναν ολόκληρο δίσκο και δημιουργεί ένα αρχείο με όλα τα περιεχόμενα του δίσκου, το οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε είτε σε μια διαφορετική κατάτμηση (partition) είτε, για περισσότερη ασφάλεια, σε έναν εξωτερικό δίσκο, σαν αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τεράστιες χωρητικότητες. Αφού "σώσουμε" το σύστημά μας με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε εύκολα να το επαναφέρουμε οποιαδήποτε στιγμή, ενώ, αν στο μεταξύ χρειαστούμε κάποιο μεμονωμένο αρχείο, μπορούμε να περιηγηθούμε στο αρχείο-αντίγραφο και να το εντοπίσουμε.
Πραγματικά μια σωτήρια λύση για τα δεδομένα μας. Το κατεβάζουμε από εδώ και ησυχάζουμε!


This entry was posted on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.