ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Οι οδηγίες που ακολουθούν είναι μια προσφορά του tsiburi.com :

Στην προσπάθειά σας να σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σ' αυτό το θέμα. Αναζητήστε λοιπόν κάποιον ειδικό, κλείστε ένα ραντεβού και... βάλτε όλες σας τις δυνάμεις, ώστε να συμμορφωθείτε στις οδηγίες του και να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εκτός από τους μεμονωμένους ειδικούς, υπάρχουν και κέντρα "απαλλαγής από το κάπνισμα", τα οποία έχουν εστιάσει τις παρεμβάσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος. Με σύγχρονες μεθόδους και πρόγραμμα έχετε πολλές πιθανότητες να πετύχετε τον στόχο σας και να συνεχίσετε για πολλά χρόνια να απέχετε από το κάπνισμα.

Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να αποτανθείτε σε κάποιον ειδικό, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από... τον εαυτό σας!

Παρακάτω ακολουθούν Προτάσεις που αναφέρονται στην προσωπική προσπάθεια απαλλαγής από το κάπνισμα.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 1

Ένα λάθος που κάνουμε συνήθως σε σχέση με το κάπνισμα είναι πως υποτιμούμε το πρόβλημα. Έτσι ενεργούμε σπασμωδικά και ευκαιριακά χωρίς να πετυχαίνουμε κάτι ουσιαστικό.

Για να ξεκινήσει κανείς μια προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, πρέπει να αναλογιστεί εκ των προτέρων πόσο σημαντικό είναι γι' αυτόν/αυτήν να κόψει το κάπνισμα. Αν δεν το πάρει απόφαση, δεν μπορεί να περιμένει αξιόλογα αποτελέσματα. Ξεκινώντας μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θέλουμε να έχει αποτέλεσμα.

Γι' αυτό το σκοπό καλό θα είναι να καταγράψουμε εξ αρχής τους λόγους (π.χ. λόγοι υγείας, ευεξίας, γονιμότητας, οικονομικοί κλπ), για τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος είναι για μας σημαντική. Καταγράφοντας αυτούς τους λόγους συνειδητοποιούμε καλύτερα τη σημασία του θέματος "κάπνισμα" για μας προσωπικά.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 2

Λένε πως ο καλύτερος τρόπος για να κόψει κανείς το τσιγάρο είναι να το κόψει "μαχαίρι" και... φαίνεται πως έχουν δίκιο. Όσοι υιοθετούν αυτόν τον τρόπο έχουν συγκριτικά λιγότερες πιθανότητες να γυρίσουν πίσω στην παλιά τους συνήθεια.

Αν και τους περισσότερους μάς φοβίζει το στερητικό σύνδρομο που θα δημιουργηθεί από την έλλειψη νικοτίνης, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό οργανικά δεν υπερβαίνει το ένα 24ωρο! Από εκεί και πέρα σωματικά συμπτώματα παύουν να υπάρχουν και έχουμε να κάνουμε μόνο με ψυχολογικά.

Οπλιστείτε λοιπόν με θάρρος, πετάξτε πακέτο και αναπτήρα και ξυπνήστε ένα πρωί με την απόφαση πως δε θα ξανακαπνίσετε. Αν "αντέξετε" για ένα 24ωρο, θα έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα!


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 3

Εφ' όσον αποφασίσατε πως είναι για σας σημαντικό να κόψετε το κάπνισμα και αφού οπλιστήκατε με το απαιτούμενο θάρρος, ήρθε και το πρώτο βήμα: ξυπνήσατε ένα πρωί με τη διάθεση να μην ξανακαπνίσετε.

Ίσως όμως να είναι η πολλοστή φορά που κάνετε κάτι τέτοιο ή ίσως έχετε ακούσει για αρκετούς άλλους που το δοκίμασαν χωρίς αποτέλεσμα. Για να έχει η προσπάθειά σας περισσότερες πιθανότητες να πετύχει και να εδραιωθεί, δώστε σημασία στην ψυχολογική σας κατάσταση.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 4

Διαλέξτε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή θα χαρακτηρίζεται από σχετική ηρεμία.

Αν και αυτό για μερικούς φαντάζει ακόμη και απίθανο, σίγουρα θα υπάρχουν περίοδοι σχετικής ηρεμίας, χωρίς μεγάλες στενοχώριες ή άγχη. Σ' αυτό το πλαίσιο μια περίοδος οικογενειακής κρίσης ή εξετάσεων δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Περιμένετε να ηρεμήσουν τα πράγματα ή, εναλλακτικά, αντιμετωπίστε εσείς με ηρεμία οτιδήποτε συμβαίνει γύρω σας και ξεκινήστε.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 5

Συνδέστε το κάπνισμα με μια δυσάρεστη εμπειρία ή κατάσταση.

Ναι, καλά διαβάσατε! Προσπαθήστε να συνδέσετε συνειρμικά το κάπνισμα με κάτι που σας προκαλεί αποστροφή, πόνο ή στενοχώρια. Για παράδειγμα, καθώς καπνίζετε αναλογιστείτε τον χαμό κάποιου προσφιλούς προσώπου από καρκίνο ή αναπνευστικά προβλήματα. Ή φέρτε στον νου σας μια πραγματικά δυσάρεστη για σας κατάσταση. Αν επαναλάβετε αυτή την πρακτική μερικές φορές με συστηματικό τρόπο, σιγά-σιγά το τσιγάρο θα αρχίσει να σας δημιουργεί περισσότερο αποστροφή παρά ευχαρίστηση.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 6

Ανταμείψτε τον εαυτό σας!

Καταρτίστε μια λίστα με αμοιβές που θα δίνετε στον εαυτό σας κάθε φορά που θα κάνει ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου. Είναι εξ ίσου σημαντικό να προαποφασίσετε ποια θα είναι αυτά τα βήματα-σταθμοί.

Για παράδειγμα, πείτε: "Αν μειώσω τόσο την ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων, θα αγοράσω το άρωμα που θέλω εδώ και δύο εβδομάδες" ή "Αν μειώσω κατά το ήμισυ τα τσιγάρα που καπνίζω, θα χαρίσω στον εαυτό μου αυτή τη μπλούζα που είδα τις προάλλες" ή "Αν από ένα πακέτο την ημέρα φτάσω στα 3-4 τσιγάρα, θα πάω ένα ταξίδι στο Πήλιο" κλπ. Χρειάζεται προσοχή στον καθορισμό τόσο των "σταθμών" της πορείας όσο και στην εύρεση των κατάλληλων αμοιβών που θα είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας και θα τονώνουν την αυτοπεποίθησή σας ενισχύοντας την προσπάθεια που έχετε ξεκινήσει.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 7

Εκμεταλλευθείτε το κρυολόγημα!

Ένα κρυολόγημα ή μια ίωση προκαλεί γενικότερη δυσφορία. Η γεύση μας επηρεάζεται και συχνά μάς κόβεται η όρεξη. Με πονεμένο λαιμό ή με ρίγη στο σώμα συνήθως μειώνεται ή ατονεί και η επιθυμία για κάπνισμα.

Αυτή είναι που πρέπει να εκμεταλλευθείτε. Τέτοιες δύσκολες στιγμές για τον οργανισμό είναι πολύ καλές ευκαιρίες για να απαλλαγείτε από τη συνήθεια του καπνίσματος.


ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 8

Σκεφτείτε οικονομικά!

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και στενότητας το κάπνισμα είναι μια "περιττή" πολυτέλεια. Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε πόσα χρήματα καταναλώνετε αγοράζοντας τσιγάρα σε ετήσια βάση. Σε αρκετές περιπτώσεις το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Αν προσθέσετε και τους καφέδες ή τα ποτά που παραγγέλνετε μόνο και μόνο για να συνοδεύσετε το τσιγάρο, το ποσό αυξάνει εντυπωσιακά. Με προοπτική 5ετίας ή 10ετίας προκύπτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Σκεφτείτε λοιπόν σοβαρά, και για οικονομικούς λόγους, τη διακοπή του καπνίσματος. Αν μάλιστα αποταμιεύετε ξεχωριστά τα χρήματα που θα δίνατε για τσιγάρα, σε λίγα χρόνια θα δείτε και τα πνευμόνια σας να καθαρίζουν και ένα καλό κομπόδεμα να δημιουργείται.




This entry was posted on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.